Albo Bor

Podprozorske daske

E-mail Print PDF

 

Unutrašnje PVC podprozorske i spoljne prozorske okapnice namenjeni su kako zaštiti okvira prozora i temelja kuće od prodora vlage, tako i poboljšanju dizajna u enterijeru i eksterijeru, te lakoći održavanja dela zida ispod prozora posebno sklonog prljanju. Svojom funkcionalnošću spoljašnje podprozorske daske (okapnice) više nego uspešno zamenjuju prevaziđene limene obloge sklone koroziji i prljanju fasade, kao i prevelikoj buci prilikom atmosferskih padavina.

Ništa manji problem, zbog svoje neotpornosti na vlagu, prave i unutrašnje obloge od drveta, posebno imajući u vidu težak način njihovog održavanja. Unutrašnje podprozorske daske od PVC materijala svojom elastičnošću onemogućavaju pojavu pukotina izrazito dugih elemenata, koje se mogu javiti kod prirodnih materijala, izazvanih sleganjem temelja objekta. Pojava zračenja takodje karakteristična za prirodne materijale ovde je isključena.

Ugradnja podprozorskih daski

Dužina PVC unutrašnje daske i spoljašnjih okapnica treba da odgovara širini prozora, uz eventualno bočno proširenje dva ili više centimetara sa svake strane prozora.

Širina unutrašnjih PVC daski treba da odgovara levoj, odnosno desnoj širini zida, plus minimalno 1cm za unutrašnje i 2cm za spoljne potprozornike.

Širina spoljnjih okapnica treba da odgovara levoj odnosno desnoj širini zida, plus minimalno 2.5cm za unutrašnju upotrebu i 3cm za spoljnu, zbog radijusa i debljine okapnice.

Desna širina ne mora biti identična levoj širini. U tom slučaju sama potprozorska daska neće imati paralelne stranice, ali će njena čeona ivica pravilno nalegati na zid koji ga nosi i sačuvati lep izgled prozorskog parapeta.

Na obe vrste potprozornika, za spoljnu upotrebu ugrađuje se urez, tj. kanal za sprečavanje podlivanja vode. Prilikom ugradnje prozorske police se mogu podvući ispod prozora ili nasloniti na njegov okvir, vodeći računa da debljina ploče od 1.9cm uz njen nagib za odvod atmosferskih padavina zahteva minimalni prostor od 2.3cm da se ne bi zatvorili otvori za odvod kondenzovane vode, ukoliko na prozoru postoje. Isto odstojanje potrebno je i ispod vođica za roletne, ako su iste ugrađene. Eventualno podvlačenje prozorske ploče ispod okvira prozora zahtevaće srazmerno proširenje dimenzija tj. širine potprozornika. Imajući u vidu da su oštećenja prilikom njihove ugradnje minimalna, podprozorske daske obično se postavljaju pre izrade fasade ili nakon njenog završetka. Ploče se polažu na prethodno izmazan, poravnat i očišćen parapet prozora, lepe specijalnim vrstama silikona ili poliuretanskih lepkova. Ivični spojevi pored zida i duž prozora takođe se zaštićuju vodootpornim antibaktericidnim i UV stabilnim silikonom. Unutrašnje podprozorske daske predstavljaju odličnu podlogu za saksiju sa cvećem ili mesto na koje možete odložiti svoje omiljene knjige, časopise, diskove...


SPOLJAŠNJA AL PODPROZORSKA DASKA


UNUTRAŠNJA PVC PODPROZORSKA DASKA